dinsdag 23 januari 2024

Weg met de pseudowetenschappelijke behandeling van Long COVID! Bestrijd de "cognitief-emotieve benadering" van mitochondriopathie, trombose, inflammatie en endotheliumschade

Door het ontbreken van behandelcentra is Long COVID, in weerwil van de onomstotelijke objectieve biochemische markers, een niche voor pseudowetenschappers en cognitief gedragstherapeuten
Al 20 jaar staat vast wát Long COVID inhoudt. Door de tweede SARS-pandemie is de ervaring en de hoeveel onderzoek alleen maar verder uitgebreid en kunnen de biomarkers voor het vaststellen van Post-SARS/Long COVID worden verfijnd.

Het is vanaf de eerste SARS-uitbraak in 2003 duidelijk dat Post-SARS bestaat uit ontregeling van de mitochondria, aanhoudende inflammatie, trombose, fibrose en endotheliumschade.

Dat nog niet alle aspecten van Long COVID beoordeeld kunnen worden, heeft ermee te maken dat het onderzoek naar diverse biomarkers voortduurt. Daarmee mag absoluut niet worden miskend dat de internationale medische en biochemische wetenschap sinds 2004 heeft erkend dat Post-SARS een objectieve, meetbare en fysieke aandoening is. 

Psychosomatisering van trombose, endotheliumschade en inflammatie: "Cognitieve gedragstherapie" en "biopsychosociale therapie"
Bij gebrek aan behandeling vanwege politieke bezuinigingen op het instellen van gespecialiseerde Long COVID-zorg in Nederland, worden Long COVID-patiënten afgescheept met psychologische behandelingen en fysiotherapie. Vanuit de re-integratie worden patiënten verwezen naar "De aanpak van deconditionering". 

Het is een lucratief model, om de groeiende groep Long COVID-patiënten naar cognitieve gedragstherapie te sturen. Behandelaars, re-integratiespecialisten en coaches duiken erbovenop om Long COVID-patiënten "Cognitieve gedragstherapie", of Rationeel-emotieve therapie aan te smeren. 

Een biochemische aandoening wordt neergezet als "klachten waarmee de patiënt moet leren omgaan door de gedachten over het ziek-zijn uit te dagen".
Zelfs "de kracht van positieve gedachten" wordt toegepast om een ontstekingssyndroom aan te pakken. Gevoelens zouden het gevolg zijn van gedachten en nociceptie (de ervaring van fysieke pijn) zou worden gestuurd door gedachten over en ervaringen met pijn.

Objectief aantoonbare trombose-activiteit, endotheliumschade, mitochondriale en metabole dysfunctie en actieve ontstekingsfactoren worden dus aan psychosomatisering en psychologisering onderworpen.

Men moet zich blijven uitspreken tegen de psychologische aanpak van een keihard biomedisch syndroom als Post-SARS. Níet meewerken met of zich welwillend opstellen jegens charlatans die in de re-integratiemarkt duiken, niet meewerken met "holistische benaderingen" van Long COVID en níet accepteren dat cognitieve gedragstherapieën worden misbruikt voor een medische aandoening.

Long COVID is voor pseudowetenschapbeoefenaars een niche. Kwalijk is dat niet alleen overduidelijke charlatans, maar ook (voormalig) artsen en erkend psychologen zich verbinden aan private praktijken en het alternatieve circuit, om financieel van de positie van Long COVID-patiënten te profiteren.

Vanwege het ontbreken van een medische behandeling, wijken sommige Long COVID-patiënten of ouders van kinderen met Long COVID uit naar alternatieve behandelwijzen of ANBI-instellingen die niet-bewezen "behandelingen" toepassen.

Hoe Long COVID-patiënten worden belazerd door "biocommunicatie", "de gevolgen van verborgen emoties" en "Mind-body-therapie": herken de subtiele maar doortrapte signalen!

Behandelaars spelen er slinks op in: er wordt gerefereerd aan de maatschappelijke gevolgen van ziekten zoals Long COVID, het ontbreken van adequate zorg en het feit dat mensen in Nederland niet meer vanzelfsprekend toegang hebben tot de gezondheidszorg, terwijl wij hoge premies betalen. Het is natuurlijk waar dat ziekenhuiszorg en GGZ ondoordringbare wachtlijsten hebben en triages worden toegepast om mensen van behandeling af te houden. Dat gegeven wordt misbruikt om mensen gevoelig te maken voor onwetenschappelijke behandelingen van Long COVID. 

Misplaatste beroepen op autoriteit, anekdotisch bewijs en truïsmen worden aangegrepen om vertrouwen te wekken
Voormalig artsen, praktiserend artsen en vrijgevestigde psychologen doen een beroep op autoriteit door hun eerdere functies te benoemen. Mensen zijn daardoor geneigd om aan te nemen dat de behandelaar betrouwbaar is. Behandelaars noemen zichzelf "rationeel" en "kritisch" en geven aan dat zij jarenlang hebben ervaren dat de medische wereld geen passende behandelingen biedt of qua diagnoses vaak de fout ingaat.

Met een zeer simpel voorbeeld, een truïsme, wordt "aangetoond" dat het logisch is dat een gedragstherapie voor een medische ziekte logisch is: "Van onbehandelde stress kun je fysieke klachten krijgen".

Vervolgens wordt gesuggereerd dat Long COVID parallellen heeft met SOLK, onverklaarbare medische klachten. De link wordt gelegd om patiënten en hulpzoekenden vatbaar te maken voor de opvattingen:

- Dat Long COVID het resultaat is van discrepantie tussen het lichaam en de hersenen. De verbetering van communicatie tussen het lichaam en de geest zou helpen tegen Long COVID;
- Dat "Mindfulness" en "verkenning van de geest" succesvolle therapieën zijn in de behandeling van Long COVID;
- Dat lichamelijke ziekten het gevolg zijn van verborgen gedachten en onverwerkte gevoelens;
- Dat ónze gezondheidszorg niet in staat is om een antwoord te bieden op Long COVID en dat gedragstherapieën een oplossing bieden voor het tekortschieten van de reguliere zorg.

Er wordt gesuggereerd dat het bespreken van emoties en gedachten en rationele therapieën, bewezen succesvol zijn in de aanpak van Long COVID. Dit is per definitie pseudowetenschap, omdat de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt, citaten niet-verifieerbaar en niet-valideerbaar zijn en niet kunnen worden gereproduceerd. 

Het is bovendien in strijd met de objectieve markers voor Long COVID om te beweren dat "verstopte emoties" de onderliggende factor zouden zijn van trombo-inflammatie.
De psychosomatische en psychologische aanpak van Long COVID is schadelijk en miskent dat trombose en aanhoudende inflammatie fysieke aandoeningen zijn die met medicatie dienen te worden behandeld. 

Het is nodig om pseudowetenschappelijke prietpraat te blijven weerspreken. Niets "open blik" naar beoefenaars die het leed van Long COVID-patiënten en ouders van kinderen met Long COVID als een niche beschouwen.

Tot slot: Long COVID: alle biochemische factoren in beeld

Tot slot een weergave van wat COVID en Long COVID inhouden. Deze veelheid aan nauw met elkaar verweven factoren en mechanismen is Post-SARS, ofwel Long COVID. Ieder van deze factoren, van ontstekingsmarkers tot trombosemarkers en mitochondriale schade, dienen te worden aangepakt met een farmaceutische behandeling. Niet met prietpraat over emoties en gedachten.