donderdag 11 juli 2019

1 Big Data-analyses en predictive policing in het veiligheidsdomein: data-analyse in de strafrechtelijke praktijk


1.3 Het gebruik van Big Data in het veiligheidsdomein: data-analyse in de Nederlandse strafrechtelijke praktijk

1.3.1 Het netwerk iRN en iColumbo
Een in Nederland gebruikt systeem voor datamining is iColumbo, een instrument om (groepen van) personen te profileren en systematisch op geautomatiseerde wijze data betreffende personen of groepen via internet te verzamelen, te analyseren en te presenteren aan opsporingsinstanties.[1] iColumbo is een product van het Internet Recherche & Onderzoek Netwerk (iRN). Het iRN is een netwerkinfrastructuur voor de opsporing van strafbare feiten via internet, die de opsporingsinstanties de mogelijkheid biedt om met een afgeschermd IP-adres onderzoek in open internetbronnen uit te voeren. De doelen van iColumbo zijn het via internet opsporen van ‘doelwitten’ en het verzamelen van (eventueel) bewijsmateriaal: aan de hand van geanalyseerde data wordt ‘verdacht gedrag’ via internet gedetecteerd; de opsporingsinstantie wordt daarbij van ondersteunend bewijsmateriaal voorzien.[2]
 
De opsporingsambtenaar kan in iColumbo een zoekterm invoeren, bijvoorbeeld de naam van een te onderzoeken persoon, waarna crawlers, internetrobots, continu het internet afspeuren; de gevonden data worden vervolgens opgeslagen.[3] Deze opslagplaats voor ‘crawlresultaten’ kan worden getypeerd als een ‘Warehouse’. De fase van de inzet van de crawlers en de opslag van de gevonden data, samen ondergebracht in een ‘Web Observatie Framework’, gaat vooraf aan de eigenlijke analyse van de data. Zodra de data in het Warehouse van iColumbo zijn ververst, worden deze doorgestuurd naar het Realtime Analyse Framework (RAF) met de naam Fietstas. Eerdere Big Data-analyses stimuleren het zelflerende vermogen[4] van de algoritmen waaruit Fietstas is opgebouwd. Kenmerkend aan iColumbo is dat gericht op persoonsgegevens kan worden gezocht in het kader van ‘Person of interest profiling’.[5]Persons of interest’ kunnen personen zijn die eerder zijn vervolgd of veroordeeld voor een delict. Tijdens de fase van de inzet van crawlers kunnen specifiek namen van personen worden opgegeven en in Fietstas kunnen relaties van de opgegeven personen worden gegenereerd.[6] De inzet van patroonherkenning kan volgens de WRR tot gevolg hebben dat ook gegevens van burgers die géén object van onderzoek of opsporing zijn, onderdeel worden van het profileringsproces.[7]

Wat maakt iColumbo een gewilder instrument dan de menselijke speurkwaliteit? Ten eerste de efficiëntie: webcrawlers kunnen continu sociale platforms als Facebook en Linkedin, zoekmachines, maar ook webpagina’s als Telefoongids.nl afspeuren. Ten tweede heeft iColumbo de mogelijkheid om actuele gegevens te vergelijken met oude gegevens die in een database zijn opgeslagen.[8] De ‘menselijke crawler’ kan weliswaar een heel eind komen, maar het is niet realistisch om te verwachten dat een mens ontelbare hoeveelheden actuele gegevens continu vergelijkt met een database vol met nog eens ontelbare hoeveelheden oudere data. Volgens het ontwerp van iColumbo is het bovendien de bedoeling dat de ‘collectieve intelligentie’ wordt vergroot, doordat iColumbo automatisch zoekt en analyseert, waarna de gebruiker de resultaten deelt met het systeem en met andere gebruikers. De ambitie met iColumbo is om met Person of interest profiling het ‘criminele’ gedrag van onderzochte personen te voorspellen.

1.3.2 Big Data-analyse aan inbeslaggenomen gegevensdragers: Hansken
Hansken, sinds 2015 de opvolger van Xiraf, de zoekmachine van het Nederlands Forensisch Instituut, verwerkt e-mailberichten, chatgesprekken, foto’s uit de internetopslag en GPS-gegevens.[9] Hansken maakt het mogelijk om digitaal bewijsmateriaal veilig te stellen. De Big Data-analyse vind plaats op multimediale voorwerpen die in beslag zijn genomen, zoals mobiele telefoons, computers, harde schijven en andere gegevensdragers.[10] Het onderzoek wordt uitgevoerd via het iRN-netwerk.[11] Met Hansken kunnen versleutelde berichten worden ontcijferd en met datasets kan de zoekmachine worden getraind om bepaalde categorieën data te herkennen.[12] In de demo is te zien dat Hansken afbeeldingen categoriseert, de locaties van data met coördinaten in kaart brengt, ruispatronen leert herkennen en mailberichten (inclusief verwijderde berichten) blootlegt.[13] De beoordeling van het materiaal komt uiteindelijk aan op de menselijke interpretatie door ervaren rechercheurs.

Hansken is een techniek die wordt ingezet bij de verzameling van strafrechtelijk bewijs. Het is de uiteindelijke bedoeling van de ontwerper om op grond van inbeslaggenomen data de bewijskracht van voorgestelde scenario’s van een misdrijf te berekenen.[14] De juridische basis wordt gevormd door de bepalingen over inbeslagneming ten behoeve van de strafvordering (artikel 134 Sv). Hansken wordt in de regel uitgevoerd op elektronische gegevensdragers. Het ‘Hanskenonderzoek’ wordt niet gereguleerd door een specifiek wettelijk kader, maar het ontbreken van een specifieke wettelijke grondslag voor het onderzoek hoeft geen onderzoekstechnische drempel te zijn voor Hansken.[15] Ook elektronische gegevensdragers, zoals computers en telefoons, kunnen als ‘voor beslag vatbare voorwerpen die kunnen dienen om de waarheid aan het licht te brengen’ in de zin van artikel 94 Sv worden aangemerkt.[16] Voor de waarheidsvinding mag onderzoek worden gedaan aan inbeslaggenomen voorwerpen om gegevens voor het strafrechtelijk onderzoek te krijgen. In de jurisprudentie wordt aangenomen dat op elektronische gegevensdragers opgeslagen data niet van dit onderzoek zijn uitgezonderd.[17] Een kwestie van andere orde is, of artikel 94 Sv een voldoende grondslag vormt om een inmenging in het privéleven van de betrokkene te rechtvaardigen als met het Hansken een compleet beeld wordt verkregen van het leven van de gebruiker van de gegevensdrager.[18] Op die onderliggende kwestie zal in hoofdstuk 4 uitvoerig worden ingegaan.
 
1.3.3 Automatic Number Plate Recognition (ANPR)
Het WODC omschrijft Automatic Number Plate Recognition (ANPR) als een techniek waarmee kentekens van rijtuigen met behulp van camera’s automatisch worden gelezen. In real-time worden de kentekens vergeleken met een referentielijst, die kentekens bevat van gestolen voertuigen, voertuigen die bij een misdrijf zijn gebruikt of van voertuigen van personen die door de politie worden gezocht.[19] Het Real Time Intelligence Center kan in de ANPR het kenteken van een gestolen auto opgeven en bij het traceren van het voertuig een melding doorzetten om ontdekking van de diefstal op heterdaad mogelijk te maken. Is een delict gepleegd met een gestolen voertuig, dan kunnen UMTS-data van de route die het gestolen voertuig heeft afgelegd worden geanalyseerd om de mobiele telefoon van de inzittende(n) te traceren.

ANPR kan worden ingezet om verdacht gedrag te profileren. Real-time alerting met behulp van iTrechter houdt in dat opsporingsambtenaren op grond van ervaringsregels gedragspatronen samenstellen, die zij in de applicatie van ANPR laden, waarna de ANPR overeenkomsten met deze gedragspatronen meldt. Een ‘parkeerplaatshopper’, de automobilist binnen korte tijd naar verschillende parkeerplaatsen langs een bepaalde route verplaatst, kan volgens het gedragspatroon in ANPR worden geprofileerd als mogelijke ladingdief.

ANPR is niet alleen een Big Data-analysemethode om op basis van historische gegevens (tijdstippen, locaties, kentekens) de opsporing van begane delicten te ondersteunen, het instrument kan ook worden ingezet als intelligence led-methode. In een praktijkvoorbeeld van het WODC worden Oost-Europese chauffeurs die ’s nachts met een gehuurde auto op bedrijventerreinen arriveren, geprofileerd in het kader van de opsporing van inbrekers die op bedrijventerreinen toeslaan. Autoverhuurders geven kentekens van auto’s die zij verhuurd hebben aan Oost-Europeanen, door aan het dataverwerkingscentrum van de politie. In de Secure Lane worden burgers ingeschakeld om observaties uit te voeren zodra een aan de hand van het kenteken van de huurauto geïdentificeerde Oost-Europeaan het bedrijventerrein op komt rijden. De private toezichthouders geven de data van hun observatieapparatuur (opgeslagen beveiligingsbeelden) door aan het dataverwerkingscentrum. Het doel van alle manieren waarop ANPR wordt ingezet, van real-time herkenning en alerting tot profilering, is het vergroten van de efficiëntie van de inzet van politieambtenaren bij de opsporing van delicten.

1.3.4 Raffinaderij
In 2011 is de Raffinaderij, een programma voor datagedreven rechercheren (IGP) geïntroduceerd naar aanleiding van het Holitna-onderzoek.[20] Onder het sinds 2014 geldende motto ‘Gegevens zijn de kern’ worden in de Raffinaderij data afkomstig uit verschillende Big Data-analysemethoden bijeengebracht;[21] het gaat onder meer om data afkomstig van onderzoek aan in beslag genomen gegevensdragers in Hansken, telefoontaps, internetdata, en gegevens van ANPR. Het is niet de bedoeling om de Raffinaderij in te zetten voor profilering en risicotaxatie. Evenmin is het de bedoeling om ongerichte datamining geautomatiseerde besluitvorming toe te passen in de Raffinaderij.[22] De uitgangspunten van de Raffinaderij verschillen daarmee met die van iColumbo, waar ongerichte datamining wel kan worden uitgevoerd. De Raffinaderij is een middel om analyses te verfijnen en om patronen tussen (reeds geanalyseerde) data bloot te leggen; de analyses worden in real-time aan de opsporingsambtenaren aangeboden, om een proactieve opsporing mogelijk te maken.[23]


[1] WRR, Big Data in een vrije en veilige samenleving, Den Haag/Amsterdam 2016, p. 44; E.J. Koops e.a, Juridische scan open brononderzoek. Een analyse op hoofdlijnen van de juridische aspecten van de iRN/iColumbo-infrastructuur en HDIeF-tools, Tilburg: TILT 2012, p. 7.
[2] Te raadplegen via https://www.nctv.nl/binaries/deel-projectvoorstel-ontwikkeling-icolumbo-alternatief_tcm31-30337.pdf.
[3] S. Brinkhoff, ‘Datamining in een veranderende wereld van opsporing en vervolging’, Tijdschrift voor Bijzonder Strafrecht en Handhaving 2017/12-4, p. 225.
[4] P. de Beijer, ‘Internet gedreven innoveren vergroot veiligheid’, Magazine nationale veiligheid en crisisbeheersing, 2013/2, p. 18.
[5] E.J. Koops e.a, Juridische scan open brononderzoek. Een analyse op hoofdlijnen van de juridische aspecten van de iRN/iColumbo-infrastructuur en HDIeF-tools, Tilburg: TILT 2012, p. 12.
[6] Activiteit 4 van ‘iRN Open Internet Monitor Netwerk’, via https://www.nctv.nl/binaries/deel-projectvoorstel-ontwikkeling-icolumbo-alternatief_tcm31-30337.pdf.
[7] WRR, Big Data in een vrije en veilige samenleving, Den Haag/Amsterdam 2016, p. 72.
[8] S. Brinkhoff, ‘Big Data datamining door de politie: ijkpunten voor een toekomstige opsporingsmethode’, NJB 2016/5-20, p. 1401.
[9] https://nl.linkedin.com/jobs/view/forensische-lead-software-engineer-hansken-at-ministerie-van-justitie-en-veiligheid-351619758.
[10] https://www.forensischinstituut.nl/forensisch-onderzoek/h/hansken (laatstelijk geraadpleegd op 19 juni 2019).
[11] https://www.politieacademie.nl/onderwijs/onderwijsaanbod/pages/opleiding.aspx?code=9303705 (laatstelijk geraadpleegd op 19 juni 2019).
[12] ‘Boevenberichten ontsleuteld’, Opportuun 2 mei 2018-02.
[13] ‘Bits en bites toegankelijk voor tactiek’, Blauw 30 april 2016-04, p. 32-37.
[14] ‘Bij het NFI kan Harm van Beek écht met de inhoud aan de slag’, Nederlands Forensisch Instituut, https://www.forensischinstituut.nl/over-het-nfi/werken-bij-het-nfi/worden-zij-jouw-nieuwe-collegas/harm-van-beek.
[15] Vgl. Rb. Amsterdam, 19 april 2018, ECLI:NL:GHAMS:2018:2504 (Onderzoek Tandem II-dataset in Hansken), r.o. 3.10.
[16] Gerechtshof Amsterdam, 13 november 2015, ECLI:NL:GHAMS:2015:5007.
[17] HR 29 maart 1994, ECLI:NL:HR:1994:AD2076.
[18] HR 4 april 2017, ECLI:NL:HR:2017:588 (Onderzoek Smartphone), r.o. 2.6.
[19] G. Homburg e.a., ‘ANPR: Toepassingen en ontwikkelingen’, eindrapport WODC 2016, p. 11.
[20] M. den Hengst, T. ten Brink en J. ter Mors, ‘Informatiegestuurd politiewerk in de praktijk’, Politieacademie 2017, p. 254.
[21] S. den Hengst en I. Walraven, ‘Datagovernance bij de Rijksoverheid’, RADIO-Module 2 oktober 2018, presentatie via https://www.it-academieoverheid.nl/documenten/presentaties/2018/10/02/presentatie-politie-over-data-governance-bij-de-rijksoverheid, slides 26 en 40.
[22] M. den Hengst, T. ten Brink en J. ter Mors, ‘Informatiegestuurd politiewerk in de praktijk’, Politieacademie 2017, p. 257.
[23] Vgl. https://socialmediadna.nl/informatiegestuurd-politiewerk-in-de-praktijk/ (geraadpleegd op 21 juni 2019).