woensdag 5 januari 2022

[Culinaire kaart] Snelle linguine, fusilli of penne

Ingrediënten
- Platte peterselie;
- 1,5 kilo ui (paars + wit);
- 1 bol knoflook of 2 bollen knoflookuien;
- 2 chilipepers;
- 1 citroen;
- Laurier;
- Italiaanse kruiden;
- Catalaanse saucijzen;
- Passata (gezeefde tomaten);
Optioneel: venkelworst en chorizo, uitgebakken

De uien en chilipepers zijn in zo klein mogelijke stukken gesneden (om het inkoken van het mengsel te versnellen). De knoflook is geraspt. Dit mengsel is met de helft van de peterselie en de Italiaanse kruiden in een stalen pan met olijfolie gebakken. Na het aanbakken van het uienmengsel heb ik de passata, laurier en citroen toegevoegd. De citroen heb ik met een spatel tegen de bodem van de pan gedrukt om meer smaak af te geven aan de saus. De resterende helft van de peterselie heb ik zo laat mogelijk toegevoegd om te voorkomen dat alle peterselie zou oplossen in de saus. 

De Catalaanse saucijzen zijn apart gebakken en daarna in plakken aan de saus toegevoegd. Ik heb voor dit gerecht fusilli gebruikt van De Cecco. Deze fusilli behoudt een stevige beet en mengt goed. Ook penne is heel geschikt voor deze saus, omdat dikkere sauzen goed aan penne rigate blijven kleven.

Voeg eventueel geraspte jonge kaas (deze heeft de beste smeltfactor) en échte olijven toe.