zaterdag 1 januari 2022

[Culinaire kaart] Nieuwjaarsrecept: kleurrijk! (Curry, snelle nasi, gehakt en mie-vrije interpretatie)




Óók lekker als vegetarisch alternatief
Het blijft een cliché dat vegetarisch eten niet lekker is, omdat vleesvervangers niet lekker worden gevonden. Ik vind tofuproducten ook niet lekker en de vleesvervangers zijn bijna vaak te zout of te nep van structuur.

Ik ben geen vegetariër of veganist (als ik vlees eet, dan alleen biologisch en kleine hoeveelheden!), maar ik houd wel van variatie. Voor een vegetarisch alternatief zijn vleesvervangers helemaal niet nodig! Ik heb mijn recepten zo gemaakt, dat ze ook zónder vlees rijk van smaak en structuur zijn. Laat bij mijn curries, nassi en linguinegerecht simpelweg het vlees weg en er zal geen essentiële smaakmaker missen.

Curry- vrije interpretatie

Ingrediënten

- 1,5 kilo paarse en witte ui, gemengd;
- 1 bol knoflook;
- 2 chilipepers;
- 1 spitskool;
- 1 groot stuk gember en djahé;
- 450 ml kokoscrème/santen;
- Kip (ajam);

Specerijenmengsel
- Cayennepeper;
- Kaneel;
- Komijn (djintan);
- Kurkuma (koenjit);
- 5-specerijenpoeder;
- Gerookte paprika;
- Zwarte peper;
- Eventueel gemalen sereh;
- Laos;
- Ketoembar (gemalen korianderzaad)


Dit gebruik ik voor de curry en nassi


Ik heb de uien, chilipepers en spitskool in zo fijn mogelijke stukken gesneden. De gember en knoflook heb ik geraspt. De uien, knoflook, chilipepers en gember zijn in een gietijzeren pan in olijfolie op hoog vuur en onder regelmatig omscheppen (met een houten spatel!) gebakken. Tijdens het bakken heb ik de specerijen naar eigen inschatting toegevoegd, maar niet overdreven. In dit gerecht moet het 5-specerijenpoeder (5 spices) de smaakmaker zijn; voeg van de overige specerijen niet teveel toe.

Na het laten slinken van het uienmengsel heb ik de kokoscrème in de pan gegoten en de spitskool toegevoegd. Om de spitskool te laten slinken, heb ik het geheel ook onder regelmatig roeren op hoog vuur gebakken.

De kip is in een koekenpan apart gebakken en daarna toegevoegd aan de saus. De curry is geserveerd met kurkuma-basmati. De korrel van de basmati is goed droog, niet gortdroog, ook niet plakkerig en basmati blijft vast van korrel. 


Nasi- vrije interpretatie

Ingrediënten
- 4 of 5 paarse uien of witte uien;
- 1 bol knoflook;
- 2 winterwortels;
- 3 preien;
- Gember, geraspt;
- 1-2 chilipepers;
- Komijn, gemalen;
- Korianderzaad, gemalen;
- 2-3 theelepels ketjap manis;
- Garnalen;
- Kip;
- Citroen;
- Tomaten;
- Eieren

Schil en snijd de uien, winterwortels, prei en chilipepers fijn en spoel het mengsel in het vergiet onder de kraan om eventueel zand te verwijderen. Schil de gember met een dunschiller of een meloenlepel en rasp de gember. Bak het mengsel in olie, voeg tijdens het bakken de ketjap manis, het gemalen korianderzaad en de komijn toe en laat het geheel op een lage stand koken, tot de winterwortel gaar is.

Bak de kip in een aparte braadpan, snijd deze daarna in kleine stukken en voeg toe aan de saus. Kook basmati beetgaar, voeg toe aan de saus en bak het geheel samen met een hand doperwten. Voeg als laatste de garnalen of rivierkreeftjes toe. Meer authentiek is de nasi goreng door eerst de eieren te bakken en het sausmengsel (wortelen, prei, ui en pepers) later toe te voegen.

Serveer de nasi met kroepoek.


 

Gehakt met kokos en sambal

Ingrediënten:
- Halfom-gehakt (300 gram gemengd gehakt en 200 gram rund) of 500 gram rundergehakt;
- 200 ml tomatenpuree of gepelde tomaten;
- 3 tenen knoflook;
- 1 ui;
- 1 ei;
- Paneermeel;
- Melk;
- Kokos, gemalen;
- Sambal;
- Ketjap manis;
- Komijn;
- Cayennepoeder;
- Gerookt paprikapoeder;
- Kaneel;
- Kurkuma;
- Zwarte peper;
- Korianderzaad, gemalen

Snijd de ui in dunne ringen en snijd deze vervolgens in kleine stukjes. Rasp 3 tenen knoflook.
Verwarm een pan zonder olie of boter en bak kort de geraspte kokos tot deze lichtbruin geroosterd is (schep met een droge houten spatel om, om aanbranden te voorkomen) en schep de kokos op een bord. Verhit een klein beetje olie in de pan en bak de ui en knoflook lichtbruin. Strooi tijdens het bakken een beetje komijn, kaneel en zwarte peper mee. Strooi het korianderzaad, de kurkuma, het paprikapoeder en een beetje cayennepoeder op het mengsel. Voeg één tot twee theelepels sambal en een beetje ketjap manis toe.

Vul de bodem van een mengkom met paneermeel. Breek een ei in een apart bakje, controleer of het ei goed is en meng vervolgens het ei en de melk met het paneermeel, tot het geheel een stevig (maar niet gortdroog) papje is. Doe het gehakt in de kom en kneed het gehakt goed (doe voor de hygiëne latex of nitril handschoenen aan die u na het aantrekken even met koud water spoelt om het mengen te vergemakkelijken). Strooi het mengsel van het bord op het gehakt en kneed nogmaals goed door-en-door. U kunt desgewenst een theelepel pindakaas toevoegen.

Zet het gehakt in een afgedekte kom op de koudste plaats in de koelkast. Draai na minimaal een uur afkoelen 6-8 gehaktballen en braad deze aan in een braadpan met boter, olie of margarine. Let erop, dat varkensgehakt kwetsbaarder is dan rundergehakt; de zachte samenstelling kan ervoor zorgen dat de ballen tijdens het braden uit elkaar vallen, ondanks bindmiddelen als paneermeel en ei. Soms worden 3 gekookte aardappelen of maïzena door varkensgehakt gemengd om meer vastheid aan het gehakt te geven.

Braad de gehaktballen rondom bruin. Temper het vuur (elektrisch: stand 1-2). Giet de gepelde tomaten of een beetje tomatenpuree in de pan en laat het gehakt nog 10 minuten met een deksel schuin op de pan stoven.

Mie- vrije interpretatie

Ingrediënten:
- 1,5 kilo ui;
- 1 bol knoflook, geraspt;
- 2 rode, 2 groene, 1 gele en 1 oranje paprika (of tricolore!);
- 2 chilipepers, in kleine stukjes;
- 1 bak kastanjechampignons en/of witte champignons;
- kip

Specerijenmix:
- cayennepeper;
- gerookt paprikapoeder;
- kaneel;
- djintan (gemalen komijn);
- koenjit (kurkuma)






In de mixer:







Fruitmixen

Ik doe niet aan getrut met "sapjes". Een fruitmix hoort grof te zijn! Een gladgetrokken, waterige substantie is teleurstellend. Structuur is belangrijk voor smaak. De verschillende combinaties in de mixer zet ik slechts een paar seconden op de turbostand.

Niet alle fruitsoorten lopen snel door in de mixer; als het fruit in de mixer blijft hangen, voeg dan ongeveer 50 ml water toe om het mixen te vergemakkelijken. In het bovenstaande voorbeeld heb ik blauwe bessen, Sprank- en Royal Gala-appels, bananen en aardbeien gebruikt. Beproefde mixen zijn ananas-banaan-kiwi, appel-banaan-mandarijn en appel-peer-banaan-kiwi-blauwe bes.