donderdag 9 februari 2023

Stop de discriminatie van "doelgroepen" op de woningmarkt

Ouderen hoeven zich niet schuldig te voelen als ze "te ruim wonen". Ouderen hoeven zich ook niet geroepen te voelen om te verkassen uit hun woning, omdat ze plaats zouden moeten maken voor (jongere) gezinnen. Jongeren hoeven zich niet schuldig te voelen als ze een relatief groot huis krijgen toegewezen. Zo hoeven ook kleine gezinnen en koppels zich niet schuldig te voelen als ze een gezinswoning betrekken. Alleenstaanden hoeft het niet te worden aangepraat dat ze géén recht hebben op een woning met twee slaapkamers. Met 3 miljoen alleenstaanden is het eenpersoonshuishouden uiteraard geen unieke doelgroep. Er is ook geen reden om het eenpersoonshuishouden achter te stellen bij meerpersoonshuishoudens in de zoektocht naar een woning.

De vastgoedspeculanten verdienen aan het creëren van schaarste. Al vóór de grote verstedelijking van 1890 verdienen speculanten grof aan revolutiebouw en krapte in het aanbod aan woningen. De woningcorporaties, die onder het overkoepelende orgaan Aedes vallen, krijgen hun overheidssubsidie op grond van het voldoen aan criteria inzake doelgroepentoewijzing en investeringen in de leefomgeving. De "prestaties" van de woningcorporaties worden bewaakt door de Inspectie.

De beleidsafweging om het aanbod in huurwoningen beperkt toe te wijzen en de bewust gecreëerde woningschaarste zijn debet aan de wooncrisis. Het is dan ook zinloos om mee te gaan in de misleidende tegenstellingen tussen "oud vs. jong", "alleenstaand vs. gezin", "tweepersoonshuishouden vs. meerpersoonshuishouden". Dit zijn slechts valse tegenstellingen die de aandacht moeten afleiden van het feit dat schaarste een financieel middel is om de huizenprijzen op te drijven.

Ik roep alleenstaanden, ouderen, jongeren en kleine gezinnen dan ook op om zich niet wijs te laten maken dat ze een woning in beslag nemen die toe zou kunnen komen aan andere "doelgroepen". Laat u zich dat schuldgevoel vooral niet aanpraten. Er is geen woonschaamte, dat begrip is in het leven geroepen als excuus om niets te doen aan de bewust overspannen vastgoedmarkt. Het is niet uw verantwoordelijkheid. Kom op voor uw woonrecht. Uw recht op een goede woning, ook al zou die ruim bemeten zijn voor de samenstelling van uw huishouden, heeft niets te maken met de wensen en rechten van een ander.