donderdag 17 juni 2021

Veilig onderwijs ten tijde van de COVID-pandemie: wegwijzer juridische informatie

[ Dit is een levend document van september 2020 e.v.] 

Iets aankaarten en het er verder bij laten, daar heeft niemand baat bij. Daarom heb ik voorbeelddocumenten gepubliceerd waarmee u voor het recht op veilig onderwijs kunt opkomen. Er zijn verschillende situaties denkbaar.

In alle gevallen dient u tot uitgangspunt te nemen dat u eerst met de schoolleiding overlegt. De schoolleiding moet de gelegenheid hebben gekregen om binnen een redelijke termijn aan u gemotiveerd aan te geven, hoe het protocol voor "SARS-CoV-2-proof"-onderwijs wordt ingericht. Is de inrichting van het onderwijs niet veilig genoeg om de aërogene transmissie van SARS-CoV-2 tegen te gaan, stel dan aan de schoolleiding voor om alternatief onderwijs te regelen.

Komt u er samen niet uit, neem dan de brief "Veilig Onderwijs Ten Tijde van de COVID-pandemie: juridische implicaties veilig onderwijs" tot voorbeeld. In deze te personaliseren brief geeft u aan, dat een verwijzing naar het Bouwbesluit onvoldoende is, omdat het Bouwbesluit niet is bestemd tot reductie van transmissie van het virus, SARS-CoV-2. U kunt de wetenschappelijke onderbouwing van de ernst van het virus voor de jeugd en infectiviteit van jongeren toepassen. Tevens geeft u aan, dat kinderen het onaantastbare recht hebben op de garantie van veiligheid en gezondheid. De juridische basis voor onderwijs op afstand en andere alternatieve vormen van invulling van de leerplicht, is art. 41 van de Wet op het P.O (voor primair onderwijs). 

Drukt de schoolleiding of de leerplichtambtenaar het voornemen uit om handhavend op te treden zónder met u in samenspraak te handelen, stuur dan deze brief over de rolopvatting die de leerplichtambtenaar volgens de regelgeving en recente jurisprudentie dient aan te nemen. De leerplichtambtenaar mág functioneren als gesprekspartner in de correspondentie tussen u en de school. U kunt de Onderwijsinspectie inschakelen om een klacht in te dienen over de school.

Dreigt de schoolleiding met het doen van een melding bij Veilig Thuis? Dergelijk misbruik van Veilig Thuis als pressiemiddel is niet toegestaan. Geef aan dat u melding zult maken bij de Onderwijsinspectie en Ingrado en gebruik de brief in de link als voorbeeld.

Past de leerplichtambtenaar handhaving toe en legt deze een sanctie op? Maak dan bezwaar tegen de beschikking conform de Algemene wet bestuursrecht (Awb).