donderdag 14 april 2016

Pleitnota: de vormvereisten

Zet allereerst de vorm van de pleitnota op. De inhoudelijke behandeling verschilt van nota tot nota, maar niet op essentiële onderdelen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -                  

RECHTBANK AMSTERDAM
sector kanton

PLEITNOTA

in het geschil tussen:

[naam eiser(es)/ rechtspersoon]
woonachtig te/ gevestigd te ...
EISERES
gemachtigde:  mr. [naam advocaat of procureur]

en

[naam verweerder, hetzij natuurlijke persoon of rechtspersoon]
woonachtig te/ gevestigd te...
VERWEERDER(S)
gemachtigde: mr. [naam advocaat of procureur]

INHOUD
1. Bevoegdheid rechter
2. Ontvankelijkheid
3. Uiteenzetting feiten (ook wel "feiten en omstandigheden")
4. Vordering en grondslag
5. Verweer
6. Weerlegging
7. Conclusie

1. Bevoegdheid rechter
Is de rechter bevoegd om kennis te nemen van de vordering in het geschil? Zo nee, verwijzing naar ander gerecht dient te volgen. Maak onderscheid tussen de absolute en relatieve bevoegdheid van de rechter.

2. Ontvankelijkheid
Wordt de juiste procedure betreffende de vordering gevolgd?

3. Uiteenzetting feiten
De onderhavige zaak wordt kort geschetst aan de hand van feiten en omstandigheden. Bij dit onderdeel is het niet de bedoeling om vergaand in detail te treden.

Er is niets op tegen om op zakelijke wijze te beginnen. "Middels feiten en omstandigheden..." is een veelgehoorde openingszin. Het kan ook anders. Spits de inleiding van het pleidooi toe op de onderhavige zaak. Een voorbeeld uit het handelsrecht:

" Geacht college,

Parmigiano Reggiano. De échte fijnproever stelt zich daarbij niet een zwetende, plakkerige kaas voor, die vele temperatuurschommelingen heeft doorgemaakt. Toch heeft mijn cliënt zijn bestelling in dergelijke staat ontvangen van verweerder. Mijn cliënt, als importeur een begrip in de regio Haaglanden en omstreken, wendt zich sinds jaar en dag voor de beste kwaliteit Parmigiano, tot  "Caseus" in Modena. De laatste bestelling had helaas niet de kwaliteit die mijn cliënt gewend is van verweerder te ontvangen..." 

4. Vordering en grondslag
De vordering wordt in directe bewoordingen weergegeven: "eiser vordert van verweerder, op grond van wanprestatie, ontbinding van de overeenkomst". Noem de wetsartikelen.

Na deze formulering volgt het juridisch betoog. Waar bij de uiteenzetting van de feiten niet uitvoerig wordt ingegaan op de zaak, is het juist van belang om de vordering te onderbouwen met alle  relevante argumenten die aan de zaak kunnen worden ontleend.

5. Verweer
Anticipeer! Poneer de stellingen die de wederpartij in het verweer zou kunnen aanvoeren. Welke clausules uit de overeenkomst worden in het geschil betwist? 
.. "Nautilus" voert aan dat de grootst mogelijke zorgvuldigheid met betrekking tot de lading is betracht. Gelet op art. 8:381 lid 1 sub a BW, is het schip voor aanvang van het transport, uitgebreid gecontroleerd en zeewaardig bevonden. Tevens is voldaan aan de vereisten die volgen uit lid 1 sub b en c van dit artikel. De vervoerder doet een beroep op de ontheffingsgronden uit art. 8:383 lid 1 en 2 BW. Voor zover de schade zich blijkens het onderzoeksrapport heeft voortgedaan ná het lossen van de lading uit het schip, is de door de afzender en "Nautilus"  overeengekomen clausule ex. art. 8:386 BW van toepassing. "Nautilus" sluit iedere aansprakelijkheid uit voor schade, ontstaan tijdens het lossen van de zaken... "

6. Weerlegging
Ontkracht de argumenten die door de verweerder/ gedaagde naar voren (kunnen) worden gebracht.

"Mijn cliënt is geen partij bij de overeenkomst tussen afzender en vervoerder. De voormelde condities van vervoerder kunnen niet aan hem worden tegengeworpen. Bovendien heeft de bemanning van "Nautilus" verwijtbaar gehandeld, in die zin dat stellig niet de vereiste zorgvuldigheid met betrekking tot de goederen is betracht tijdens het zeetransport. Gedurende vier dagen is namelijk geen inspectie verricht, hoewel de omstandigheden daartoe noopten. De extreme temperatuurschommelingen zijn direct veroorzaakt door het handelen van de bemanning. Daarbij komt dat "Nautilus" duurzaam optreedt als vervoerder van de specialiteit "Parmegiano Reggiano" en het schip heeft ingericht om de optimale omstandigheden te garanderen voor langdurig zeevervoer van dit product.."
 
7. Conclusie
Tot slot volgt een korte samenvatting met de nadruk op de vordering en de rechtsgrond(en).