dinsdag 15 december 2020

De zoektocht naar een oplossing voor de SARS-problematiek

Van mij zult u niet horen dat het afgelopen jaar een afschuwelijk jaar is geweest. Mensen kunnen een virus overal wel de schuld van geven, maar een virus verspreidt zichzelf niet, dat doen de mensen. Zolang mensen zich bij de verspreiding neerleggen en doorgaan alsof er niets is gebeurd, dan zal de situatie nooit beter worden.

Natuurlijk ben ik me bewust van de economische consequenties, die niet worden veroorzaakt door noodzakelijke maatregelen (bijv. een mondmaskerbeleid en geschikte ventilatiesystemen), maar door het laten voortsukkelen van de pandemie. Ondernemingen gaan kapot door laconiek en slap optreden, gecombineerd met een gebrek aan compensatie vanuit de overheid, die zelf heeft nagelaten om reeds in maart 2020 actie te ondernemen tegen de verspreiding van het virus. "Zachte heelmeesters.." is in dit geval helemaal waar.

Waarom moet het virus worden ingedamd, ofwel: waarom is preventie van verdere verspreiding van het virus belangrijk? Het is niet de bedoeling om af te wachten tot het vaccin voor iedereen beschikbaar is. Een vaccin is geen wondermiddel, het is niet dat alle noodzakelijke maatregelen ineens kunnen vervallen op het moment dat de injectie is toegediend. Preventie is belangrijk om gezondheidsschade op de lange termijn te voorkomen, om de kans op succesvolle mutaties van het virus te verkleinen en de tijd te gunnen om tot oplossingen te komen voor trombotische schade die wordt veroorzaakt door het virus. Het is een complex vraagstuk om een oplossing te vinden voor de trombose die zo kenmerkend is voor COVID-19. 

Het SARS-coronavirus heeft de zeer grote neiging om trombose-activiteit te veroorzaken die níet eenvoudigweg kan worden bestreden of behandeld met de gebruikelijke medicatie (vgl. bloedverdunners). Zelfs een doorgaans geschikte dosis medicijnen tegen trombose biedt in het geval van COVID vaak géén uitkomst. Het moeilijke is: in gevallen van COVID-19 worden microtrombi gevonden in het longweefsel en andere organen. Deze microtrombi kunnen niet altijd worden opgelost en als de trombolyse (een methode om trombi af te breken) wel is geslaagd, dan kan de trombotische activiteit in het geval van COVID nog doorgaan ná de behandeling. 

De zoektocht naar geschikte behandelmethoden voor COVID-trombose is één van de belangrijkste vraagstukken van deze pandemie. Het vinden van gepaste behandelmethoden zou een doorbraak betekenen voor de gehele medische wereld. Op dit moment zijn er vooral vragen. Het stellen van de juiste, gerichte vraag verzet de bakens van deze zoektocht en kan ervoor zorgen dat een deel van de oplossing binnen het bereik ligt. 

Wat de economische schade betreft, raad ik ondernemers aan om zich te oriënteren op compensatie voor financiële schade die het gevolg is van de rechtmatige overheidsdaad. Als de overheid over moet gaan tot het sluiten van bepaalde sectoren, dan kan het evenredigheidsbeginsel worden aangevoerd. Voor alle ondernemers geldt, dat zij kunnen aanvoeren dat schade die wordt veroorzaakt door een rechtmatige overheidshandeling, niet moet worden gerekend tot het normale ondernemersrisico. 

Tot zover dit algemene bericht. In mijn "Deterioration series", "A stubborn complication series", "Nutrition series" en de Nederlandse vertaling van deze berichtenreeksen, vindt u een gedetailleerde bespreking van de mechanismen die leiden tot COVID-19 en een bespreking van mogelijke behandelmethoden voor COVID-19:

1. Pathways to deterioration in SARS-CoV-2 (I): is enhancement of ACE2 in the RAAS system key? (18 april 2020);
2. Pathways to deterioration in SARS-CoV-2 (II): coagulation disorders (haemostatic imbalance): mechanisms driving thromboinflammation and pulmonary fibrosis in COVID-19 (6 mei 2020);
3. Pathways to deterioration in SARS-CoV-2 (III): Central Nervous System: neuroinvasive potential of coronaviruses and neurological manifestations  (18 juli 2020);
4. Pathways to deterioration in SARS-CoV-2 (IV): the complement system (29 augustus 2020);
5. A remaining challenge: hypercoagulability characterizing COVID-19, despite anticoagulation practices (5 oktober 2020);
6. Exploring therapeutic options for COVID-19;
7. A stubborn complication: the quest for solutions to COVID's thrombosis pandemic (30 november 2020).