vrijdag 18 december 2020

Coronapocalyps

 "Buurman? Mogen we nog naar buiten of niet?" 

Het is maart 2020, de dag na de eerste nationale toespraak, als een buurman voorzichtig zijn raam opent en aan zijn buurman vraagt of de mensen nog naar buiten mogen. Hij had zichzelf en zijn gezin opgesloten, evenals zijn overbuurvrouw, die haar kinderen vertelde om zo snel mogelijk naar de auto te rennen en de deur dicht te doen. Een andere buur rende naar de container om een vuilniszak weg te gooien en sloot zich daarna weer op. "Stay at home" en "Blijft thuis" werd begrepen als de héle dag binnenblijven, met de ramen en deuren gesloten!

De volksmond werkte in de hand dat de mensen met de auto naar het winkelcentrum en de woonboulevards gingen om daar overdekt te winkelen en met familie en vrienden zoveel mogelijk binnen bleven. Een medewerkster van de supermarkt adviseerde me zelfs om buitenlucht te vermijden, omdat het virus volgens een kennis van haar door de lucht zou zweven en iedereen buiten zou raken. Ja, dat had wetenschappelijk onderzoek bewezen! Ik heb uit alle macht geprobeerd om haar aan het verstand te brengen dat de hele dag in een gesloten ruimte zitten juist riskant is, maar de volksmond is moeilijk te bestrijden.

De stranden liepen in het voorjaar van 2020 vol en daarmee was het openbaar vervoer overbelast met mensen die een "coronavakantie" vierden. Diezelfde funshoppers, boulevardbezoekers, vakantiegangers en dagjesmensen klaagden dat het leven buitenproportioneel voor ze werd beperkt door de opgelegde "strenge maatregelen".

Nu is het december 2020 en voor het eerst is een zogenaamde lockdown afgekondigd. Weliswaar zijn de horeca, kappers, evenementensector, en sinds gisteren ook de niet-essentiële winkels gesloten, op de luchthavens is het nog altijd te druk vanwege de reizigers. Tot gisteren konden de niet-essentiële winkels ook nog op volle toeren draaien, ware het niet dat het ondergoed tussen de rookworsten moest worden verstopt om deze waar de winkel uit te kunnen smokkelen.

De mensen hebben zichzelf nu weer wijsgemaakt dat "zoveel mogelijk thuis werken" betekent dat ze in huis opgesloten moeten zitten. De coronapocalyps is helemaal terug.