woensdag 30 oktober 2019

U hebt geen recht op goede zorg, door ordinaire bezuinigingen is de medische wereld in Nederland dramatisch verziekt

Mensen denken recht te hebben op goede gezondheidszorg. Maakt u zich geen illusies, de praktijk is bedorven. Er is niet zoiets als een 'recht' op zorg. Ordinaire bezuinigingen hebben de medische zorg en wetenschap in Nederland de nek omgedraaid. De macht van de aandeelhouder respectievelijk verzekeraar verziekt de mogelijkheid om adequaat te worden behandeld. Geen wet, geen rechtsregel, geen belang is machtig genoeg om deze 'institutionalisering' het hoofd te bieden.

Aan de stand van de medische wetenschap in Nederland ligt het niet. De wetenschap biedt mooie kansen. Ik weet dat wetenschappelijke projecten tot baanbrekende resultaten kunnen leiden, de studie neurowetenschappen sterkt mij in die overtuiging. Helaas moet ik constateren dat wetenschappelijke inzichten weinig waard zijn, als deze niet in praktijk kunnen worden gebracht door de onverbiddelijke en frustrerende, maar bovendien alarmerende wurggreep.

Wat heeft de patiënt aan al die academische inzichten, aan de zoveelste mijlpaal die op veel publiciteit kan rekenen, als zijn of haar medische casus niet wordt behandeld? Wat heeft de patiënt aan de media-aandacht voor een succesverhaal, als de randvoorwaarden voor een redelijke behandeling al niet vervuld worden door bezuinigingen, beleidsstrategieën, politieke koehandel, commercie, de medische wetenschap als marionet van de aandeelhouder, als verlengstuk van de verzekeraar, wat dies meer zij?

Wist u dat de medicus gedurende het eerste consult onder druk gezet wordt om een diagnose te stellen? Ik heb tijdens mijn werk meerdere anamneses gelezen waarin een psychiater de voorlopige diagnose 'depressieve stoornis', 'persoonlijkheidsstoornis' of 'gegeneraliseerde angststoornis' bij patiënten heeft gesteld, omdat de zorgverzekeraar een diagnosticering eist. Diagnoses als 'depressieve stoornis' worden in de psychiatrische praktijk redelijk neutraal geacht, maar voor de patiënt is een omwille van de verzekeraar gefabriceerde diagnose onbegrijpelijk en ingrijpend.

Ik kan de lijn doortrekken naar de vele takken waar ik als rechtsgeleerde mee in aanraking kom- en de geschiedenis leert dat bureaucratie al eeuwenlang een onmogelijk en frustrerend probleem is. De wanhoop van mensen in de praktijk is dan ook begrijpelijk. Het probleem strekt verder dan 'slechts' van het kastje naar de muur gestuurd worden.

Mensen krijgen geen adequate zorg of hulp, zaken van levensbelang worden niet behandeld. Het is kwalijk dat de wetenschappelijke uitrusting er is en behandeling mogelijk is, maar dat ernstige en vermijdbare consequenties zich verwezenlijken vanwege uitsluitend politiek-economische beslissingen. Dat strookt niet met de beroepsethiek van een medicus, niet met de onafhankelijke positie van de wetenschapper en evenmin met de beroepsethiek en onafhankelijkheid van de rechtsgeleerde.