|
Het verkrijgen van (eigen) aandelen: wettelijk kader |
Tot welk bedrag mag een NV eigen aandelen verkrijgen? Zijn er gegevens verstrekt over de activa en passiva, maak dan de balans op. Uit de posten blijkt eenvoudigweg of en tot welke grens aandelen kunnen worden ingekocht. Let er goed op dat de winst meestal niet is gegeven. De winsten en verliezen vormen de sluitpost aan de passivazijde van de balans.
Sommige studenten blijken de posten "vorderingen op debiteuren" en "vorderingen door crediteuren" te verwisselen. De vorderingen op de debiteuren mogen nog niet worden geactiveerd. Pas wanneer de vorderingen zijn geïnd, kunnen zij worden ondergebracht in een post aan de passivazijde. De vorderingen door crediteuren vormen het vreemde vermogen; met leningen worden uiteraard de activa gefinancierd. Neem mijn simpele, maar overzichtelijke uitwerking als voorbeeld:
|
Balans: de inkoop van eigen aandelen door de NV |
De beursgenoteerde NV mag slechts de helft van haar geplaatste kapitaal aan aandelen inkopen, zie art. 2:98 lid 2 BW. Deze bovengrens is van geen betekenis, als de vrije reserves van de NV, niet toelaten dat een bedrag ter hoogte van 50% van het geplaatste kapitaal wordt besteed aan de inkoop van (eigen) aandelen. In bovenstaande uitwerking zou de beurs-NV tot 22.500 aan aandelen in mogen kopen; dat die grens niet wordt behaald, is duidelijk:
het ongebonden vermogen bedraagt (agio + winst) 20.000.