Ik keek vroeger graag naar "Het Mooiste Meisje van de Klas". De titel van het programma wekte veel argwaan en zelfs ongebreidelde haat; één iemand als het "mooiste" typeren, alsof het om een bijzondere kwaliteit gaat, ligt gevoelig en is uiterst discutabel.
De werktitel was "Het Populairste Meisje van de Klas", maar dat was niet zo'n mooie alliteratie als Mooiste Meisje en bovendien was de kwalificatie "populair" net zo discutabel als mooi, getalenteerd of slim.
Toch raakte de hele controverse gelijk de kern van het programma als vorm van human interest.
Bij de Mooiste Meisjes ging het in wezen niet om hun uiterlijk, maar om een combinatie van factoren die afgunst onder leeftijdsgenoten aanwakkerde. De meeste "mooie meisjes" werden intens gepest of geïsoleerd, hadden te maken met ingrijpende gebeurtenissen in hun gezinssituatie en kregen in hun volwassen leven wederom te maken met tegenslag en pesterijen.
De reacties waren standaard:
- "Jongens, iedereen krijgt te maken met tegenslag, wat is hier zo bijzonder aan?";
- "Zo mooi is ze nou ook weer niet";
- "Ze was zelf uit op al die aandacht (als het om seksueel misbruik ging). Ze mag blij zijn dat de mannen nog naar haar omkeken".
Ik trek de lijn door. Mensen die worden gestalkt, met misbruik of met pesterijen te maken krijgen, worden nog altijd gereduceerd tot een persoon die zelf schuld heeft aan wat hem of haar overkomt. Victim-blaming is zeer herkenbaar in de volgende reacties:
- "Je bent niet zó aantrekkelijk. Ik ken veel knappe mensen die nooit worden gestalkt, maar bewonderd";
- "Je komt vast over als kwetsbaar. Er zal wel iets zijn waardoor je altijd stalkers aantrekt/ongewenste aandacht krijgt van mensen die je niet kent";
- "Doe niet zo dramatisch";
- "Het valt wel mee";
- Je bent toch uit op al die aandacht".
Pesten is een zeer algemeen verschijnsel. Anders dan de populaire opvatting wil, is pesten niet een persoonlijk fenomeen, maar overkomt het de meerderheid. Het varieert van pesten op school tot terreur door buren en pesten op de werkvloer. Soms zijn pesterijen zo subtiel dat het slachtoffer en de omgeving moeite hebben om ze als zodanig te identificeren.
Wat het voor slachtoffers moeilijk maakt om hun verhaal te doen, is de victim-blaming waarmee ze altijd te maken krijgen. Met opmerkingen als "Doe niet zo dramatisch", "Het valt wel mee", of "Kennelijk heb je een bepaalde kwetsbaarheid" worden de ervaringen van een slachtoffer gereduceerd tot aanstelleritis.
Waarom doen mensen aan victim-blaming?
1. Afgunst
De klassieker en een helaas onder volwassenen algemene factor in victim-blaming is afgunst. Vooral onder leeftijdsgenoten is victim-blaming een geliefd mechanisme om om te gaan met gevoelens van afgunst tegenover het slachtoffer. Stalking en/of pesterijen zijn niet iets om na te streven, maar dat geldt wel voor geliefde eigenschappen van het slachtoffer, die obsessanten hebben aangezet tot stalking of pestgedrag.
2. Foutieve toeschrijving van de gevolgen aan het slachtoffer (negatieve associatie)
De negativiteit van stalking of pesten wordt al snel geassocieerd met het slachtoffer. Omstanders en betrokkenen zijn geneigd om de context van de pesterijen los te koppelen en de negativiteit toe te dichten aan het slachtoffer. Spreekt iemand openlijk over pesterijen of stalking, dan kan de negativiteit aan hem of haar gaan "kleven". Mensen zijn gewend om ongewenste onderwerpen weg te stoppen en negatieve situaties te overschrijven door een slachtoffer als verantwoordelijke aan te wijzen.
Vaak hebben mensen moeite om hun beeld van de dader bij te stellen. Daders kunnen leuke gezinsvaders of - moeders zijn, ideale schoonzonen of schoondochters of op een andere manier de omgeving charmeren. Slachtoffers van seksueel misbruik, fysiek geweld en stalking worden al snel vermeden, omdat zij anderen met het negatieve karakter van de dader confronteren.
3. Neiging om de orde te herstellen
Slachtoffers die pesterijen op de werkvloer openbaren of openlijk over stalking spreken, gooien de illusie van een veilige cultuur overhoop. In een gesloten cultuur als de werkvloer weegt dit zwaarder. Het beeld dat iedereen slachtoffer kan worden is een beeld van willekeur. Zélfs als de meerderheid in een gesloten eenheid (opleiding, werkvloer, culturele groep) wordt gepest, proberen de individuele leden de illusie te bewaren dat hun gesloten eenheid moreel verdedigbaar en rechtvaardig is.
Ieder slachtoffer wordt weggezet met "Zij is ook een wandelende klaagbaak", "Hij heeft nu eenmaal vaker steken laten vallen" of "Er is iets is in zijn persoonlijkheid waardoor hij pesterijen aantrekt".
Het is de meest efficiënte manier om de orde te herstellen.
4. De wereld bestaat uit toekijkers
Op de werkvloer staan mensen niet op voor pestslachtoffers, omdat hun eigen positie in gevaar kan komen. Een pestcultuur is een onveilige werkomgeving waarin ook anderen permanent alert moeten zijn. Iedereen kan immers het volgende slachtoffer worden. Pesters leven bij de gratie van een onveilige omgeving en verzamelen groepen van faciliteerders en toekijkers om zich heen. Toekijkers denken dat het hén niet overkomt, als ze zich maar op de vlakte houden. Sommigen gaan nog verder door geen sympathie voor het slachtoffer op te brengen, maar een excuus te vinden voor antipathie. Dan is er geen moreel bezwaar tegen het niet-ingrijpen of het niet bieden van steun aan een slachtoffer.
Waarom is het belangrijk om pesterijen, stalking en victim-blaming bespreekbaar te blijven maken?
Voor slachtoffers die assertief genoeg zijn om zich uit te spreken en hun behoeften en gevoelens uit te drukken, is het een eenzame positie dat anderen geneigd zijn om hun ervaringen te reduceren tot iets waar ze zelf aandeel in hebben (gehad).
Het positieve aan sociale mediaplatforms, is dat de emancipatie van pestslachtoffers kan worden doorgezet. Aan de andere kant is de afstand tussen zender en lezer zo groot en is de band tussen twee mensen op internet soms zo abstract, dat het juist makkelijker is om aan victim-blaming te doen.
Sociale media bieden een platform voor schadelijke clichés die hardnekkiger worden door veelvuldige, kritiekloze herhaling in de vorm van quotes.
Al snel roepen anonieme mediagebruikers dat een slachtoffer van stalking "Kennelijk kwetsbaar overkomt, niet assertief genoeg is of een laag zelfbeeld heeft" en dat een pestslachtoffer "Kennelijk niet tegen gerechtvaardigde kritiek kan".
Ik ben een mensenlezer en ik heb altijd feilloos door hoe mensen in organisaties functioneren en welke tactieken mensen gebruiken om anderen te isoleren. Wat ik hierboven heb beschreven, zijn mijn bespiegelingen over wat zeer algemeen in organisaties en andere gesloten culturen als onderwijsorganisaties voorkomt. Pesterijen vormen altijd hetzelfde patroon, omstanders reageren altijd op dezelfde manier en dezelfde excuses worden gebruikt om het "weg te denken".
Wat ik ermee doe, is niet alleen "blabla". Ik heb het ook daadwerkelijk voor slachtoffers opgenomen. Niet om te deugen, maar omdat ik het ontzettend laf vind om erop toe te zien en de pester te faciliteren. Dat is me niet in dank afgenomen. Meerdere keren ben ik zelf het slachtoffer geworden omdat ik opstond tegen pesterijen. Ik heb er geen spijt van. Ik heb nooit gedacht "Had ik maar niet mijn mond opengetrokken".