dinsdag 2 september 2025

Snelle curry!

Toen ik er nog tijd voor had, in de antieke tijd, ging soms een hele dag op aan het maken van curry's. Ik nam het heel serieus: ik had een keukenmachine speciaal om de specerijen te malen voor de curry, zocht de juiste zure tomaten uit (te zoete tomaten kunnen echt niet in een curry!) en ging de markt af voor curryblad, tamarinde, kardamom en kemirinoten. Kokoscrème maakte ik zelf door kokos uit te hakken en te weken. 

Ik maak tegenwoordig de garam masala en currymengsels met de koffiemolen en ik gebruik gepelde tomaten om snel klaar te zijn. Mijn favoriete curry is een dikke, rode kokoscurry. Het kost me slechts een kwartier om alles te bereiden. 

Droge sherry wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Het geeft smaak en de juiste consistentie aan de saus, met de sojasaus, tomaten en geraspte kokos erbij. Omdat ik geen wijndrinker en al helemaal geen sherryliefhebber ben, heb ik een kleine fles gekocht voor het maken van meerdere sauzen. Het is ook een standaardingrediënt in de char siu (een plakkerige Kantonese saus). 

De ingrediënten die op mijn tafel liggen (op de afbeeldingen) zijn voor een pokébowl en meerdere curry's. 

De saus
200 ml droge sherry (Jerez)
Sojasaus
4 grote uien, in grove plakken
Stuk gember, fijngesneden
3 plakken venkel, fijngesneden
3 knoflookuien, fijngehakt
rode en groene rawitpepers (4 stuks)
gedroogde rode chilipepers
1 limoen
Een handvol kerrieblad/curryblad 
Gepelde tomaten
Kokoscreme 
200 gram geraspte kokos

Specerijen, om te malen:
Fenegriekzaad
1 zwarte kardamompeul
Korianderzaad
Komijnzaad
Zwart mosterdzaad


"Wat heb je altijd in huis?"  Hele schalen vol specerijen, rawits, paprika's, kolen, gember en kokos!








En het resultaat ziet er altijd uit.. als een braakbakje. Tomaten en kokos leveren nooit een mooie rode saus op, al zou ik er een hele zak chilipoeder in gooien! Alleen culinaire verf en Photoshop geven een helder rode curry...