maandag 29 maart 2021

Coronamoeheid?

Weet u wat ik beu ben? Dat sinds begin 2020 nooit is geprobeerd om het coronavirus in te dammen. Dat overheden juist géén sterke maatregelen hebben getroffen, maar alles op z'n beloop hebben gelaten tot het de spuigaten op alle fronten uitliep met deze pandemie. Dat die lethargische houding en gebrek aan regie het virus alle gelegenheid hebben gegeven om succesvol te muteren. Een overheid die weigert om de regie te nemen, geeft zo'n stukje RNA ruim baan om misbruik te maken van de laconieke houding van veel mensen.

De consequentie van het niet ingrijpen maar dat vreselijke "afwachten, afwachten, aankijken, brandjes blussen en weer op laten laaien" is dat er maar geen einde komt aan deze situatie. De wetenschap is er, de middelen zijn er, maar bestuur ontbreekt en niet iedere burger is in staat om de verantwoordelijkheid te dragen om anderen niet in gevaar te brengen. Alsof de etterende wond van het slappe "beleid" nog niet erg genoeg was, verloopt het vaccinatieprogramma tergend traag, loopt het "bestuur" weer achter de feiten aan en wordt het gevaar dat de vaccins niet langer toereikend zijn, werkelijkheid.

De slappelingen die deze situatie hebben veroorzaakt, gaat het wel erg gemakkelijk af om nu te zeggen "We moeten ons er maar bij neerleggen, want het gaat nooit meer weg" en de consequenties bij de bevolking neer te leggen. Het is een cirkelredenering om niet uit te hoeven spreken:"We hebben niets gedaan en het is uit de hand gelopen, stik er nu maar in". Bij een deel van de bevolking gaat het er inderdaad lekker in, dat zijn de mensen die zich altijd laten manipuleren. De opgevers. De struisvogels, die doen alsof er niets aan de hand is, totdat ze zelf ergens mee worden geconfronteerd. Tot het zover is, zijn de gevolgen steevast voor de ander.

Ik ben het spuugzat. Ik ben het zat dat er onnodig veel ellende is veroorzaakt in dit land en dat nog altijd niets daadwerkelijk wordt ondernomen om deze situatie aan te pakken. Dat het vaccinatieprogramma het zoveelste (voorspelbare) fiasco is en dat de macht niet in handen is van competente mensen. Het ergst, meest kwalijk van dit alles, het meest onvergeeflijk: dat het roulette is geworden om ziekenhuiszorg te  krijgen. Je zult in deze tijd maar als patiënt geopereerd moeten worden of voor behandeling op een ziekenhuisafdeling komen te liggen. Het is een regelrechte vloek, dat mensen niet eens normaal voor spoedeisende situaties behandeld kunnen worden, omdat hun leven dan gevaar loopt. Zo'n samenleving is echt afschuwelijk en moet niet geaccepteerd worden.