maandag 11 januari 2021

Hierom kan de verspreiding van het virus doorgaan

 "De mondkapjesverplichting helpt kennelijk niet, want de verspreiding blijft maar doorgaan!"

"Mensen houden 1,5 meter afstand, maar nog zijn er zoveel mensen besmet!"

"De scholen zijn toch dicht?"

Ziet u waar het misgaat? 

De maatregelen zijn niet adequaat en niet consequent. Een voorbeeld: volgens de leidraden van het RIVM mag het mondmasker af als mensen een vaste zitplaats hebben.

Daarmee wordt genegeerd dat aërogene transmissie de belangrijkste besmettingsroute is. Wie heeft zoiets onzinnigs kunnen bedenken, dat scholieren, studenten en werknemers veilig zouden zijn zodra ze een vaste zitplaats hebben? Niet dat het virus zich iets van zo'n vaste zitplaats aantrekt, het verspreidt zich toch wel over 8 meter en stapelt zich op in bedompte gesloten binnenruimtes. Zeker in een klaslokaal waar volgens de Minister van Basisonderwijs de verwarming vooral omhoog mag worden gedraaid en de ramen naar zijn inzicht gesloten kunnen worden. 

De 1,5 metersamenleving is al vanaf maart 2020 een flater, omdat op dát moment al bekend was dat dit maar liefst zes decennia lang achterhaalde concept een maatregel is die niet tegen verspreiding door de lucht helpt. Logisch dus, dat de besmettingsgraad hoog blijft, ookal houden mensen afstand. 

De scholen zijn clusters waar besmettingen plaats zullen blijven vinden, vanwege de veelgemaakte fouten die hiervoor zijn genoemd. Op dit moment, onder de zogenaamde "lockdown", moet de bevolking de indruk hebben dat alle scholen zijn gesloten, maar er zijn allerlei uitzonderingen die het mogelijk hebben gemaakt om "noodscholen" en fysieke examenklassen te laten draaien.

Dat aërogene transmissie nog niet expliciet wordt erkend en niet adequaat wordt aangepakt, is niet het enige hardnekkige probleem. Asymptomatische transmissie moet ook worden aangepakt, omdat mensen het virus verspreiden terwijl ze (nog) geen klachten hebben. Het is verschrikkelijk dat organisaties zich achter het RIVM verschuilen, want met de richtlijnen die door dit instituut zijn uitgevaardigd, kan een pandemie niet worden bestreden.