maandag 18 april 2022

[Culinaire kaart] Abrikozensaus met kip en rijst (of beter: couscous!)

Deze abrikozensaus is gemakkelijk te bereiden en kan zowel in een tajine op iedere warmtebron als in een gietijzeren pan worden gekookt. 

Natuurlijk zijn abrikozensauzen (apricot coriander) in de supermarkt verkrijgbaar, maar deze barsten meestal van de toegevoegde suikers, palmvet en koolzaadvet en water. Commercieel verkrijgbare abrikozensauzen bevatten bovendien nog géén 4% abrikozen en zelfs een nog lager percentage specerijen en kruiden. Dat is eigenlijk een belediging van de kookkunst!

Recept: abrikozensaus 

Ingrediënten
- Oranje (gesulfeerde) en bruine (ongesulfeerde) abrikozen;
- Courgette;
- 3-4 middelgrote uien;
- 1 bol knoflook;
- 2 citroenen (waarvan de schil moet worden geraspt, neem daarom liever biologische citroenen);
- 1 groot stuk gember/djahé;
- 1-2 chilipepers;
- Bio-honing;
- Tomatenpuree, middelgroot blikje;
- Rozijnen;
- Selderij;
- Platte peterselie;
- Rozijnen, 2-3 handen

Specerijen
- Gemalen korianderzaad/ketoembar;
- Kaneel;
- Zwarte peper;
- Komijn/djintan;
- Gemalen cayenne;
- Gerookt paprikapoeder;
- Gemalen djahé

Bereidingswijze
Snijd de uien, courgette en chilipepers fijn. Schil en rasp de gember en knoflook; rasp de schil van de citroenen. Snijd de citroenen in plakken. Knip de selderij en peterselie fijn. Neem flink wat bruine en oranje abrikozen, zet deze kort in heet water en knip ze daarna door de helft.

Een in stukjes geknipte abrikoos geeft namelijk beter smaak af aan de saus en halveren voorkomt dat de abrikozen tijdens het eten "uit elkaar patsen" en de hete inhoud voor verbranding zorgt. Bak het mengsel in een klont boter (échte boter!). De capsaïcine in pepers is lipofiel, wat wil zeggen dat de prikkende stof die in het vruchtvlees zit, wordt opgelost door vette producten zoals boter. Het verwijderen van de zaadjes of zaadlijsten uit de chilipepers heeft geen nut, omdat de capsaïcine niet in de zaadjes, maar door het hele vruchtvlees heen zit.

Draai het vuur op gemiddelde warmte en doe het deksel op de pan. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen. Als het mengsel is geslonken, kan de tomatenpuree erbij. Leng de puree aan met een beetje water (ongeveer 100-200 ml). Strooi nu de specerijen in de pan en laat het geheel op lagere temperatuur koken.

Bak de kip in een aparte pan op hoog vuur. Snijd de kip in kleine stukken en voeg deze toe aan de saus. Verhit het geheel voor het serveren.